20061015

Διάδραση και Internationale Situationniste

Η Καταστασιακή Διεθνής (Internationale Situationniste) υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια από τις σημαντικότερες ομάδες στο χώρο της παγκόσμιας πρωτοπορίας κατά τις δεκαετίες 50 και 60. Διερεύνησε τη σχέση του ανθρώπου με την αρχιτεκτονική μέσα από το πρίσμα της καθημερινής ζωής. Οι ιδέες τους αφορούσαν έναν τρόπο ζωής, αφιερωμένο στην δημιουργία καταστάσεων. Οι καταστάσεις είναι μικρά ή μεγαλύτερα συμβάντα που προκαλούνται από τα άτομα με σκοπό την διάδραση μεταξύ των μελών της κοινωνίας. Οι καταστασιακοί πρότειναν ένα τρόπο ζωής βασισμένο στο παιχνίδι και τη συνεχή εναλλαγή παραστάσεων. Μίλησαν για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία που θα ευνοούσε το παιχνίδι αυτό και που θα το προωθούσε. Μέσω του καλλιτέχνη Constant διατύπωσαν σαφώς την αρχιτεκτονική αυτή. Η πρόταση του για την ουτοπική πόλη της Νέας Βαβυλώνας βασίστηκε αποκλειστικά στις αρχές της Καταστασιακής Διεθνούς. Η περιπλάνηση, ο νομαδικός τρόπος ζωής και η κοινωνική διάδραση οδήγησαν τον ιδιότυπο αυτό αρχιτέκτονα στο σχεδιασμό μιας πόλης – δικτύου μέσα στην οποία ξετυλίγεται ένα ατέλειωτο παιχνίδι. Οι χρήστες επηρεάζουν τον χώρο μέσα σε μια διαρκή διάδραση μεταξύ αυτών και τις αρχιτεκτονικής. Ο Constant εκμεταλλεύτηκε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής και ίσως και μερικά βήματα πιο μακριά. Σήμερα η πρότασή του φαντάζει επίκαιρη. Οι τεχνολογικές εξελίξεις βάδισαν στην πορεία που εκείνος είχε φανταστεί, καθιστώντας τη Νέα Βαβυλώνα μια πόλη κοντά στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής μας.

Οι καταστασιακοί δεν ήταν μια ομάδα που είπε κάτι εντελώς καινούργιο. Κατάφεραν όμως να συγκεντρώσουν το υλικό των πρωτοποριακών ομάδων του αιώνα και να το διηγηθούν ξανά, με ένα σαφή τρόπο που συμβάδιζε σχεδόν στην παραμικρή λεπτομέρεια με τις ζωές που εκείνοι ζούσαν. Οι ρίζες της ομάδας οδηγούν στον ντανταϊσμό και τον σουρεαλισμό, αλλά οι ίδιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν την ρήξη με τα ρεύματα αυτά. Η διάδραση εμφανίζεται από την αρχή της πορείας προς την Καταστασιακή Διεθνή, αλλάζοντας με τον καιρό την θέση της. Από απλή δράση των μελών ομάδων, σε διατυπωμένη θεωρία και αργότερα σε αρχιτεκτονική πρόταση μέσω του Constant και της Νέας Βαβυλώνας.

2 σχόλια:

Spooki είπε...

Φιλε Σαμαρη,εκτιμω αφανταστα την ωριμοτητα και την σκεψη σου και αυτο επειδη καταλαμβαινεις κι εσυ οπως και γω τη σημαντικοτητα του εργου και της πορειας της Καταστασιακης Διεθνους.Μελετω εδω και καιρο τα κινηματα που σχετιζονται με την Καταστ.Διεθνη και τις συναφεις ομαδες,και καταλαμβαινω ολο και περισσοτερο ποσο σημαντικα ηταν αυτα που ειπωθηκαν απο αυτους τους ανθρωπους.Φυσικα δεν το λεω μονο εγω αλλα στην Ελλαδα δυστυχως ακομα δεν εχουμε ενσωματωσει αυτες τις ιδεες.Πρεπει να χτισουμε πανω στις βασεις αυτων των κινηματων και να τις εξελιξουμε.ο δρομος ειναι ανοιχτος προς το μελλον.

Spooki είπε...

http://dijimo.blogspot.com/